Čokoláda

4. října 2007 v 17:01 | Iruli |  Různé psaní

http://images.evalu8.org/images/chocolate_truffles223.jpgČokoláda

První zmínky o kakau můžeme zaznamenat už z doby před 3000 lety. Původní obyvatelé Střední Ameriky považovali kakao za dar Bohů. Májové a Aztékové používali kakao nejen jako nápoj, ale i jako platidlo nebo k výrobě léků. V 16. století přivezl španělský dobyvatel Hernando Cortez kakaové boby do Evropy. Ze Španělska se rozšířily po celé Evropě a tak vznikl tento exkluzivní nápoj. Později s přidáním cukru nebo medu dostal hořký nápoj tu pravou chuť a těšil se ještě větší oblibě.
V 19. století nastal rozmach čokoládových inovací: První tabulková čokoláda byla vyrobena v roce 1847 v Anglii, nejprve však byla dostupná jen jako medicína v lékárně. Po vynalezení kondenzovaného mléka v roce 1867 ve Švýcarsku byl vyvinut dnes nejpopulárnější druh čokolády - zrodila se mléčná čokoláda.
Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky.

Tajemná moc čokolády

Čokoláda přijde k chuti v každé životní situaci. Je jedno, zda v těžkých nebo krásných časech, malý kousek čokolády dokáže dělat divy. A přitom je vědecky dokázáno, že čokoláda, pokud se jí s mírou, je zdravá - nejen pro duši.
Čokoláda obsahuje látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již zmiňovaný dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.

Čokoláda podněcuje dobrou náladu

Jedna z teorií říká, že díky požitku z čokolády se v těle uvolňuje betaendorfin, který v těle vyvolává příjemné pocity. Čokoláda se tak stará o dobrou náladu a relaxaci.
Už Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.

Čokoláda pro jemnou pokožku

Čokoláda je ale dobrá nejen pro duši, ale i pro pokožku. Mnohé krémy a tělová mléka obsahují kakaové máslo. Čokoládu dokonce objevili už i wellness centra. Masáže celého těla s tekutou čokoládou přislibují jemnou péči a potěšení pro smysly.
  • Průměrný člověk v ČR do sebe natlačí 4,8 kg čokolády za rok!
  • Největší žrouti jsou Švýcaři,Němci a Rakušáci,kteří zvládnou 10 kg za rok!
  • Celkem se u nás prodá ročně 49 000 tun čokoládových výrobků!
  • Největší čokoládový závisláci jsou lidé mezi 15-19 lety a nladé ženy s rodinami!
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama